beats by dre cheap

Dali si se ikad zapitao u iskusenjima, koliko i koje sve ti je blagodati Allah dao?

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika. Neka je najbolji salavat i selam na onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti. Neka je mir i spas na njegovu časnu porodicu i ashabe radijallahu anhum, ali i na sve one koji koračaju njihovim putem, žive islam i upućuju druge ka uputi sve do Sudnjeg dana. Zaista je najbolji govor Allahov subhanehu ve te’ala govor, a najbolja uputa je uputa Njegova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi ka vatri. O vi, koje je Allah subhanehu ve te'ala odabrao Svojim robovima i pomagačima Njegove vjere!Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Dali si se ikad zapitao u iskusenjima, koliko i koje sve ti je blagodati Allah dao?

Danas mnogi samo vide ono sto ga zadesi, i ono sto nemaju. Pa recimo nemogu imati djecu, nemaju neki posao, neki nemaju Hanumu ili neki Muza, neko nema zdravlje... ali od jednog ili vise iskusenja koja nas momentalno zadese, ima mnogo vise blagodati koje nam je Allah dao koji drugi nemaju!

Smisao iskusenja ili oduzimanje necega je samo dobro za tebe...

Uzvišeni Allah: “Mi ćemo vas u iskušenje dovoditi, malo strahom i gladovanjem, te gubljenjem imetka, života i ljetine. A ti obraduj strpljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ‘Mi smo, doista, Allahovi i Njemu ćemo se, sigurno, vratiti.’ To su oni kojima pripadaju blagoslovi od Gospodara njihovog i milost; oni su na Pravom putu.” (El-Bekara, 155–157)

Samo iskušenje nije zlo za čovjeka, jer se njime brišu grijesi, povećavaju stepeni i dobija se posebna nagrada za strpljivost. U stanju kušnje vjernik se okreće od ljudi ka svome Gospodaru, povećava svoju predanost Njemu, i ponizan Mu je tražeći Njegovu milost i pomoć. Vjernik kroz iskušenja, koja su neminovna, postaje bolji u imanu i pokornosti i zadovoljan Allahovom odredbom. Kada vjernika pogode ovosvjetske brige, problemi i nedaće, kao što je bolest ili smrt dragih osoba ili neimaština i slično, time se na ovom svijetu kažnjava za grijehe, pa mu bude oprošteno ono što je pogriješio.

Ali takodje ima i stotine blagodati koje ti je Allah dao i podario ti, a drugima nije, pa budi zahvalan...

Pa kada te iskusenje zadesi/Problem neki, kazi :" Gospodaru moj olaksaj i pomozi, izlaz mi Ti podari, olaksaj iskusenje i ne stavljaj na ona koja nemogu podnjeti!"

A kada vidis kod drugog nesto, iskusenje... trazi od Allaha da te sa tim ne iskusa i da doticnoj toj osobi olaksa i pomogne, izlaz podari!

U svemu je khajr i u dobru i u losem losem sto nas zadesi elhamdulillah... samo treba saburati.

Koliko blagodati ti je Uzvišeni Allah druge dao...Pogledaj oko sebe pa vidi druge, vidi kako je nekim drugima nesto od tih blagodati uskraceno koje ti bas imas i pocascen si...

Nemoj uvijek gledati sve crno da je ako ti nesto nedostaje u tvom zivotu! I to je sa razlogom jer Allah ili hoce da te ocisti nekih grijeha tom kusnjom, ili hoce da mu se vratis i kajes, vise Ga molis /dovis ili te necega gores sacuvo... zato sabur, zahvali se Allahu jer Uzvišeni sto je odredio i sta god u time je dobro, jer On je Uzvišen, koje greske ne pravi, koji je u Knjigi Kadra/ sudbine odredio sve elhamdulillah...

Zamisli, koliko danas je pod satorima, gladno, zima a ti imas toplu kucu i grijanje na bilo koji nacin...

Koliko je danas pod Granatama u Ratu a ti u miru rahatluku, spavas mirno bez straha...

Koliko je danas oni koji broje dane Zivota radi Raka i Khemo terapije, a ti elhamdulillah sa svojim nekim manjim bolom zivis ali ti i to pregolemo, najgore mislis..

Koliko danas nemaju Djecu, zele, pate da imaju Evlad, potomak... a ti imas ih elhamdulillah ali ne vodis brigu niti imas ljubavi za njih...

Kolko danas ima oni koji nemaju imetka ali saburaju elhamdulillah, ne vidim se na licu ili ponasanju da su mozda gladni, a ti se rasipas, mjenjas auta, mjenjas sve dunjaluk te zauzeo pa ne vidis nikog oko sebe, a vazda ti malo i kukas i da ti je vise...

Koliko danas nemogu svoju vjeru da mirno sprovode a ti mozes elhamdulillah, niko ti hidzab ne brani ili bradu ali to ti je previse...

Toliko blagodati ti je Allah dao i jos stotine

Oci da gledas nisi slijep, Noge da hodas, ne trebaju ti kolica i tudja pomoc, Glas da govoris, zdrvlje itd.

milione blagodati...

pa malo razmisli i sjeti se u svakom iskusenju da ima i necega lijepog sa cim te je Allah obradovao...

Ima svijetlosti u tvom zivotu i to malo tame je khar, dobro po tebe i saburaj ima. sve svoje razloge i ako ti nesto oduzme... (Muza, Djete, Novac, Zdravlje, Imetak, Posao,...)

ima sve svoje razloge... iza kise, Sunce sija... uvjek neka svijetlost se krije iza tamni Oblaka, tako je i u nasem. zivotu. I kisa je blagodat elhamdulillah, a i Sunce... radujemo se i jednom i drugom pa tako se raduj svemu sto te zadesi, jer neznas cega te Allah sacuvao...

Ne budi ne zahvalan, jer samo tako na sebe izazivas Allahovu srdzbu i samo ce ti biti teze kroz Dunjaluk krociti.

Uzvišeni Allah kaze u Qur'anu : "Ako budete nezahvalni i vi i svi drugi na Zemlji – pa, Allah, doista, ni o kome nije ovisan i On je jedini hvale dostojan.” (Ibrahim, 8.)

Milost koju Svevišnji Gospodar daje svim stvorenjima: ljudima, životinjama, mrtvoj prirodi..., pa preko te milosti bivaju im olakšani poslovi i život na dunjaluku, kako se u Kur’an govori:

“Gospodaru naš, Ti si milošću i znanjem sve obuhvatio.” (Gafir, 7)

Posebna Allahova milost, koju On pokazuje i daruje vjernicima, preko koje ih upućuje na pokornost i činjenje ibadeta Njemu, olakšava im dobro, učvršćuje ih na Pravome putu, oprašta im, prelazi preko njihovih loših postupaka, spašava ih Vatre i uvodi ih tom milošću u Džennet.

Uzvišeni Allah je rekao: “On je prema vjernicima samilostan – a na Dan kad oni pred Njega stanu, On će ih pozdravljati sa: ‘Mir vama!’ – i On im je pripremio nagradu plemenitu.” (El-Ahzab, 43–44)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem (Allah mu mir i spas darovao), rekao je: “Znajte da nikoga od vas njegova djela neće uvesti u Džennet!” Prisutni upitaše: “Zar ni tebe, Allahov Poslaniče?” On odgovori: “Ne, ni mene, osim ako me Allah ne obaspe Svojom milošću.” (Muslim, 2816)

Što više čovjek čini dobra, pokorava se Svevišnjem Allahu, on je bliži Njegovoj milosti i povećava se njegov udio u milosti Milostivog, o čemu je Uzvišeni Gospodar objavio: “Milost Allahova doista je blizu onih koji dobra djela čine…” (El-A’raf, 56)

Ne zaboravi! Za cim ti dusa i srce zudi, patis za necim a nemas prvo se Allahu zahvali na svkom stanju (i sto imas i sto nemas/onom na cemu te je iskusao i uskratio ti i oduzeo)

Trazi moli, dovi za to sto ti ne dostaje ne zali se ljudima, nego se zali i moli GOSPODARA LJUDI, i svih svijetova i svega... Ako Allah hoce iz svoje milosti dace ti... ono samo sto je khajr po tebe, dobro! A ako nece, ti saburaj i znaj da te nekog musibeta, belaja, problema sacuvao... Suti i stisni zube... i dalje Allaha velicaj i zahvaljuj Mu se na svakom stanju jer ti nevidis Gajb/skriveno sta je...

Povećanje spoznaje o Uzvišenom Allahu Onaj ko povjeruje u Allahova lijepa imena i Njegova svojstva savršenstva, povećat će svoju spoznaju o Svemilosnom Allahu, njegovo će se vjerovanje povećati i postati jače, uvjerenje u Allahovu jednoću osnažit će se, a srce će se ispuniti još većom ljubavlju i čežnjom prema Uzvišenom Allahu, poštovanjem i potpunom predanošću Njemu, Svemogućem.

Spominjanje i veličanje Uzvišenog Allaha Njegovim lijepim imenima, a to je ustvari i najodabraniji zikr – slavljenje i hvaljenje Uzvišenog Allaha.

On je objavio u Kur’anu: “O vjernici, često Allaha spominjite i hvalite.” (El-Ahzab, 41)

Upućivanje dove i traženje pomoći od Uzvišenog Allaha Njegovim lijepim imenima. On je u Kur’anu kazao: “Allah ima najljepša imena i vi Ga molite njima” (El-A’raf, 180),

naprimjer, da molitelj u dovi kaže: “O Opskrbitelju (ja Rezzaku), opskrbi me!

O Ti koji pokajanja primaš (ja Tevvabu), primi moje pokajanje!

O Milostivi (ja Rahimu), smiluj mi se!”Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
http://allahovarobinjainsaallah.blogger.ba
05/11/2019 09:34