beats by dre cheap

Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“!

Bismillahir-Rahmanir-Rahim
Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika. Neka je najbolji salavat i selam na Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ,onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti. Neka je mir i spas na njegovu časnu porodicu i ashabe radijallahu anhum, ali i na sve one koji koračaju njihovim putem, žive islam i upućuju druge ka uputi sve do Sudnjeg dana. Zaista je najbolji govor Allahov subhanehu ve te’ala govor, a najbolja uputa je uputa Njegova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi ka vatri. O vi, koje je Allah subhanehu ve te'ala odabrao Svojim robovima i pomagačima Njegove vjere!Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!


„Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“!

”Allah nece izmijeniti jedan narod dok narod sam sebe ne izmijeni, niko to ne moze sprijeciti; osim Njega nema mu zastitnika”.

U ozbiljne razloge ovakvog stanja medju ljudima, stanja opceg nezadovoljstva, trke za imetkom, vjecitog nedostatka vremena, itd,  ubrajam i naš odnos prema roditeljima. I onih što su vjernici i onih što nisu.

Koliko je samo veliko mjesto roditelja kod Allaha dž.š. dovoljno govore dva ajeta (23 i 24) sure el Isra: “Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobrocinstvo cinite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: „Uh!“ - i ne podvikni na njih i obracaj im se rijecima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: „Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“!

 Procitaj i poslusaj jos jednom ove Allahove dž.š. riječi! I još jednom!  Blago tebi ako si opisan u ovim ajetima. Taško tebi ako te nema u njima. Oni između nas koji vjeruju da su vjernici svoje roditelje tretiraju na način s kojim je Allah dž.š. zadovoljan i nikada, baš nikada im ne čine ništa što je u suprotnosti sa sadržajem navedenih ajeta. Ako žive zajedno sa roditeljima ponašaju se tako što prvenstvo u svemu daju roditeljima.

 Prenosi se da Musa a.s. pitao Allaha dž.š. ko ce biti njemu najbliži u džennetu pa mu je Allah dž.š. odgovorio da će to biti jedan mesar iz nekog mjesta. Musa a.s. se raspitao za mjesto i otišao do tog čovjeka koji će biti uz njega u džennetu. Otišao da vidi šta to radi taj čovjek pa ga je Allah počastio društvom Poslanika u Džennetu. Cijeli dan je Musa a.s. posmatrao i nije našao ništa što bi izdvajalo tog čovjeka od drugih ljudi, muslimana. Klanjao bi kad je vrijeme, pošteno prodavao ono što prodaje, lijepo se ophodio prema podčinjenima, itd. Ali, kad se približilo vrijeme da se zatvori dućan, čovjek je poslao jednog pomoćnika do obližnje pekare po svježe tople somune, zatim ih napunio sitno isječenim skuhanim mesom i ponio sa sobom kući. Musa a.s. je zatražio dozvolu od čovjeka da ga prati i kod kuće pa je i dobio. Kad je čovjek došao kući, otišao je do jedne sobe u kojoj su mu je boravili roditelji i zatekao ih kako spavaju. Nije ih probudio. Sjeo je pored njih i čekao. Dugo čekao. Nije otišao ni ženu da vidi niti djecu. Poslije nekoliko sati, kad su se roditelji sami probudili, onim somunom  i mesom u njemu je polahko, nježno nahranio prvo majku a zatim i oca. Tek kad su oni bili nahranjeni otišao je djeci i ženi i njima takodje dao njihov hak kod njega. Sve je to Musa a.s. gledao i kad je sve bilo gotovo upita Allaha dž.š. : jeli ova pažnja prema roditeljima sebeb njegova mjesta u džennetu na što mu je odgovoreno; da, dobročinstvo, iskreno dobročinstvo prema roditeljima je sebeb njegovu mjestu u džennetu”.

A Muhammed a.s. kaže: ” Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova srdžba je u srdžbi roditelja”. Brate i sestro! Makar roditelji bili i nemuslimani, obavezan si ćiniti dobročinstvo im.

Samo u jednom slučaju nisi: "A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraæa."(Al Ankebut, 8)

 Abdurrahman ibni Semure r.a. pričao je:" Jednog dana došao nam je Poslanik saws i rekao: "Juče sam zaista vidio čudo: vidio sam čovjeka iz moga ummeta kako mu je došao melek smrti da bi mu uzeo dušu, pa je ispred njega stalo njegovo DOBROčINSTVO PREMA RODITELJIMA, i odbilo meleka od njega.

 Vjernik  koji sanja o ulasku u džennet, nema šanse da sebi nadje opravdanje za zanemarivanje roditelja i svaki pokušaj da to uradi, samo je udovoljavanje šejtanu l.a., koji se obavezao da æe spriječiti ulazak u dženenet svih osim iskrenih vjernika. Muaz ibn Džebel prenosi predaju u kojoj stoji da je Poslanik,a.s., zabranio neposlušnost roditeljima makar ga isključili iz nasljedstva. Pa kako onda da bilo koji vjernik sebi pronadje bilo kakvo opravdanje da prekine kontakt sa roditeljima i da se prema njima oholo i grubo ponaša. Od takvog „vjernika“ ne traba ništa da se uzima za ozbiljno i prema njemu treba da se zauzme stav kakav su zauzimali ashabi jedan prema drugom kada bi vidjeli prisustvo nekog od velikih grijeha kod svog prijatelja.

 Zamislimo koliko je Ebu Hurejre ,r.a., postigao Allahovo dželle šanuhu zadovoljstvo svojim odnosom prema majci a koje ne zahtjeva niti materijalno odvajanje, niti fizicki napor kao ni neki veliki trud: On je živio u jednoj, a njegova majka u drugoj kuci. Kad god bi izašao iz svoje kuce, došao bi do vrata kuæe njegove majke i pozvao bi je blagim glasom: „Mamice moja!“ i nazvao joj selam. Ona mu je uzvratila: „Sinčiæu moj! Neka je i na tebe Allahov selam, rahmet i beriæet!“. Tada bi joj Ebu Hurejre, r.a, rekao: „Neka ti se Allah smiluje kao što si se ti meni smilovala i odgajala me kada sam bio mali!“, a ona bi njemu odvratila: „Neka se Allah smiluje tebi, kao što ti meni činiš dobro u mojoj starosti!“. Kada bi se vracao kuci, postupao bi na isti bi način.

 
Savjeti samo neki  o dobročinstvu prema roditeljima

1.Obraćaj se roditeljima na najprimjereniji način, i ne reci im ni "UH", ne podvikuj na njih, i govori sa njima najplemenitijim govorom

2. Budi uvijek poslušan roditeljima, izuzev kada naređuju djelo koje je grijeh prema Allahu, jer nema pokornosti stvorenju kada se griješi prema Stvoritelju.

3. Blago i nježno se obraćaj roditeljima, i nemoj im se mrštiti u lice, i nemoj ih gledati pogledom srdžbe.

4. Čuvaj obraz, ponos i imetak svojih roditelja, i ne uzimaj ništa bez njihove dozvole.

5. Radi poslove koji će im olakšati življenje, poput poslova usluživanja i kupovine, i budi ustrajan u traženju nauke.

6. Dogovaraj se s njima oko poslova, i izvini im se ako moraš postupiti suprotno njihovom mišljenju.

7. Na poziv njihov odazivaj se žurno, nasmijana lica i reci izvolite majko i babo, a ne mama i tata, jer tako govore nemuslimani.

8. Poštuj njihove bližnje prijatelje i nakon njihove smrti.

9. Sa njima se ne prepirite i pokušavajte im objasniti šta je ispravno.

10. Ne inadi se njima i ne diži glas na njih, a kad oni govore slušaj ih.

11. Ustani roditeljima kad uđu u kuću i poljubi ih u čelo.

12. Pomozi svojoj majci i u kućnim poslovima, a i ne zaostaj u pomaganju ocu izvan kuće.

13. Ne putuj bez odobrenja svojih roditelja, makar to bilo radi važnog posla, ako budeš primoran, izvini im se i redovno piši.

14. Ne ulazi kod njih bez dozvole, a naročito kad spavaju ili se odmaraju.

15. Ne jedi prije njih, i počasti ih hranom i pićem.

16. Ne laži im i ne grdi ih ako učine posao koji te iznenađuje.

17. Ne daji prednost ženi ili djeci nad roditeljima, i traži njihovo zadovoljstvo prije svega, jer je Allahovo zadovoljstvo uz njihovo zadovoljstvo i srdžba uz njihovu srdžbu.

18. Ne sjedi iznad njih i ne pružaj noge oholo ako su oni prisutni.

19. Ne odbacuj svoju pripadnost ocu, makar bio nosioc visokih funkcija ili titula. I ne uznemiravaj roditelje, pa makar jednom rječju.

20. Ne škrtari iz imetka da daš roditeljima, to bi bila sramota, i tebi bi tako tvoji činili, jer kako uzajmiš, tako će ti se vratiti.

21. Često posjećuj roditelje i daruj im poklone, zahvaljuj im na odgoju i hizmetu koji su oko tebe činili, a na to upozori i svoju djecu, kako ne bi postali nemarni prema njima.

22. Najzaslužnija za tvoju plemenitost je tvoja majka, pa otac, i neka znaš da je džennet pod stopalama majčinim.

23. Izbjegavaj neposlušnost prema njima i nemoj da budu na tebe srditi, jer tada očekuj nesreću dunjaluka i ahireta, a i tvoja djeca će činiti tebi što si ti činio njima.

24. Ako nešto budeš tražio od njih, čini to blago i zahvaljuj se ako ti daju, i izvini se ako odbiju, i nemoj im dosađivati tražeći.

25. Čim mogneš sam privređivati, privređuj i potpomaži roditelje.

26. Roditelji imaju kod tebe prava, žena kod tebe ima prava i svakom daj njegovo pravo, te nastoj da ih usaglasiš, ako ne možeš onda daji hedije (poklone) objema stranama potajno.

27. Ako se tvoji roditelji spore sa tvojim suprugom, a ona je u pravu, objasni joj da si obavezan zadovoljiti roditelje.

28. Ako nisi suglasan sa roditeljima oko ženidbe ili oko razvoda, postupi po propisu islama, to je svima dobro.

29. Njihova dova se prima, traže li njom dobro ili zlo, pa se pričuvaj da ne čine dovu protiv tebe.

30. S ljudima postupaj moralno, jer ko vrijeđa ljude, vređaju i oni njega. Kaže Muhammed sallallahu alejhi ve sellem: "Od velikih grijeha je da Čovjek psuje svoje roditelje. Psuje oca nekom čovjeku, pa ovaj psuje njegova, ili majku, pa ovaj psuje njemu." (Mutefekun alejhi)

31. Posjeti svoje roditelje žive ili mrtve, i daj za njih sadaku i često čini dovu za njih riječima:


"Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim i svim vjernicima - na Dan kad se bude polagao račun!"
(Ibrahim :Ibrahim: Ibrahim (Abraham), 41)


"Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: 'Uh!' - i ne zabranjuj im (ono što ne voliš da čine), i obraćaj im se riječima poštovanja punim.

(Al-Isra :Noćno putovanje: The Israelites, 23)


"Mi smo svakog čovjeka zadužili da bude dobar prema roditeljima svojim. Ali, ako te oni budu nagovarali da Meni nekoga ravnim smatraš, o kome ti ništa ne znaš, onda ih ne slušaj. Meni će te se vratiti, pa ću vas Ja o onome što ste radili obavijestiti.

(Al-Ankabut :Pauk: The Spider, 8)


Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim.
Majka ga nosi, iz slabosti u slabost i doji ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.
(Luqman :Lukman: Luqman, 14)

"A čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka ga njegova tegobno nosi i tegobno ga rađa! A njegovo nošenje i dojenje trideset je mjeseci. Pa kad zrelost svoju dostigne i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: 'Gospodaru moj, uputi me da Ti zahvalim na Tvojoj blagodati, koju si darovao meni i mojim roditeljima, i da dobro radim s kojim si zadovoljan Ti, i potomstvo moje Ti učini dobrim! Ja se Tebi, doista, kajem, i ja sam musliman, predan Tebi.'"
(Al-Ahqaf :Ahkaf: The Sandhills, 15)

Gospodaru moj, oprosti meni, i roditeljima mojim, i onome koji kao vjernik u dom moj uđe, i vjernicima i vjernicama, a zulumćarima samo propast povećaj!'"
(Nuh :Nuh: Nuh (Noah), 28)Gospodaru naš, oprosti nama i braci našoj koja su nas u imanu pretekla i ne dopusti da u srcima nasim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si zaista dobar i milostiv. Gospodaru naš, oprosti nama i roditeljima našim i svim vjernicima onoga dana kada se bude polagao racun. Amin !!!

Allaha subhanehu ve te'ala Robinja
http://allahovarobinjainsaallah.blogger.ba
29/04/2021 05:17